En musikers fortælling om Carl Nielsen

Henrik Goldschmidt har spillet Carl Nielsens musik på Det Kongelige Teater gennem mere end 30 år og har sunget hans sange hele livet. Hans fortælling er levende og umiddelbar, som en musikers, og den krydres altid af mange musikalske eksempler spillet på obo, på klaver og sunget – gerne som fællessang.

Om foredraget:
Carl Nielsens forunderlige og overraskende livsbane har altid fascineret Henrik Goldschmidt.
Carl Nielsen voksede op langt ude på landet som hyrdedreng og spillemand, og udviklede sig herfra til at blive en verdensberømt komponist. Han skrev store symfonier og operaer, men mindst lige så vigtig er den utømmelige skat af folkelige sange, Carl Nielsen har beriget os med.
Carl Nielsen skrev regulære folkelige landeplager, som hele Danmark sang med på, og samtidig fordybede han sig i musik af stor kompleksitet. Og ligeså var han som menneske. På den ene side dybt enfoldighed, ja næsten befriende naiv og på den anden side et uhyre stærkt, intellektuelt og analyserende menneske, som forbitredes over musiklivets mange intriger og personfnidder.
Henrik Goldschmidt har mødt gamle kolleger, der har kendt Carl Nielsen, og gennem deres beretninger, har han dannet sig et mageløst og nuanceret indtryk af Carl Nielsen, som man ikke kan få gennem bøger.